Земеделските стопани от Добруджа са в предстартова готовност за същинската жътва. Машини и екипи са подготвени, за да започнат прибирането на хлебното зърно от близо 1 300 000 дка. Към този момент развитието на посевите е благоприятно и пшениците са в много добро и добро състояние.

ДДС дъвки: Какво говореха и какво финално свършиха депутатите

„В момента се пече хлябът, времето е разкошно, няма горещи ветрове, влажно е. Да се надяваме това, което имаме като заложби, да се налее и да не загубим хектолитър“, изрази очакванията на всички Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. 

В крайморските общини комбайните вече влязоха в нивите за прибирането на ечемика. Първите зажънвания показват добиви между 600 и 700 кг/дка. С тази култура са заложени близо 60 000 дка в Добричка област. През лятото на миналата година резултатите от ечемика достигнаха около 570 кг/дка, а през сухата 2020 г. едва средно по 305 кг/дка от общо 18 000 дка. Тогава пшеницата даде два пъти по-малко зърно – средно 178 кг/дка.

Очакванията от пшеницата през настоящата кампания са за добри резултати или поне на нивото на миналогодишните. Преди година стопаните от Добруджа прибраха средно по 625 кг/дка.