2456 земеделски производители досега са получили преките си европлащания за обработваема площ за миналата година, съобщи пред Агенция “Фокус” председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Радослав Христов. Подписаното споразумение между асоциацията и Министерството на земеделието и храните (МЗХ) на 30 януари предвиждаше обаче изплащането на сумите на 2600 фермери до 5 февруари, припомни Христов. Наблюдава се изоставане в сроковете по споразумението, но все пак от

Разплащателната агенция в ДФ “Земеделие” (ДФЗ) твърдят, че работят по обработката на заявленията на стопаните, каза председателят на браншовата асоциация. Христов посочи още, че от ДФЗ са отказали да му кажат каква е общата сума, която е била изплатена на стопаните досега, въпреки, че от фонда са длъжни след като изплатят субсидиите, да ги публикуват в интернет. "Беше ми отговорено, че ще ги публикуват след като приключи кампанията и бъде изплатено на всички”, коментира Христов.
Очаква се до 23 февруари да бъдат обработени заявленията на тези фермери, които имат под 10 % мери, ливади и пасища от общо заявената си площ – това в споразумението е ангажимент, който МЗХ е поел под втора точка.


“Съжалявам, че Мюхеттин Караоглан (бел. р. зам.-изпълнителен директор във фонда, отговорен за преките плащания в Разплащателната агенция ) си подаде оставката, защото той беше един от малкото хора, които работеха, но явно като не се подчиняваш, трябва да си подадеш оставката”, коментира Христов.


“Споразумението е вид договор и когато някой не го изпълнява, значи вариантът е да бъде осъден. Ние от асоциацията си държим на думата, искаме и другите да си държат на думата”, каза още председателят на НАЗ.