Сотици домакинства в пазарджишкото село Мало Конаре продължават вече трето денонощие да са с наводнени приземни етажи заради избиващи подпочвени води. Това заяви кметът на селото Димчо Караиванов. Под вода са стотици декари земеделска земя и оранжерии. 

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева посетиха село Мало Конаре, Област Пазарджик където има наводнени къщи заради избиващи подпочвени води. По разпореждане на министър Танева три верижни багера на „Напоителни системи“-ЕАД от Пловдив и Пазарджик почистват и разширяват отводнителния канал в селото, който е общинска собственост.

 

Desislava TAneva

 

Почистването ще помогне за спадане на подпочвените води. Министърът на земеделието и храните съобщи, че е в процедура изготвянето на проект за възстановяването на дигите на река Луда Яна и река Марица.

 

Десислава Танева увери, че собствениците на пострадали земеделски площи или удавени животни могат да получат помощ от държавата. За целта те трябва да се обърнат към областните служби по земеделие, където има сформирани комисии, и те ще оценят щетите.

„Над 150 дка ниви и оранжерии са залети, заради запушения канал“, каза пред министър Танева един от стопаните, чиито площи са залети – Румен Стоянов.
 


 
Кметът на село Мало Конаре Димчо Караиванов разказа, че селото за първи път се наводнява така и не помни такава ситуация. Водата е избила в над 70% от къщите. Мало Конаре е едно от големите села, в него живеят около 5 000 души, тъй като е близо до Пловдив и Пазарджик.
 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!