Може би до месец юли да сформираме работна група, която да води преговорния процес и всички процедури, за да стигнем до подготовката на стратегическия план, да води всички дебати със заинтересованата земеделска общност, каза ресорният министър Десислава Танева по време на заседание на Комисията по земеделие в Парламента.

Старт на работата за новите субсидии от ОСП

Тя официално покани в нея народните представители, за да се вземат съответните решения при разписването на Националния стратегически план. Нейните думи бяха в отговор на депутата Румен Георгиев относно виждането й за това, как ще се организира процесът по изготвянето му.

„Излезе информация, че до 2022 г. се отлага приемането на националните стратегически планове. Нужно е в следващия период на новата обща селскостопанска политика (ОСП) да има преформатиране на аграрната политика – досега се говореше, че определен кръг от хора взима големите субсидии, нека да се даде предимство на реалния фермер“, коментира Георгиев.

Министър Танева обясни, че подготовката на стратегическия план е все още в начален етап. Изготвен е първи анализ, който е предварително представен от Института по аграрна икономика. „Тъй като на практика не е приключен, той не е приет“, уточни тя. 

Танева: „Нашата земеделска общност счита, че не е достатъчно информирана за това, какво се случва в Брюксел.“ 

Нейното виждане е, че целият процес на изготвянето му трябва да бъде максимално публичен и обяснен пред заинтересованите страни. В него ще бъде включен и говорител на Постоянното представителство в Брюксел. Идеята е веднъж месечно да има събиране със земеделската общност и той да дава информация“, допълни тя.

Ресорният министър твърди, че новата ОСП като рамка е много по-добра от настоящата, която пък, от своя страна, е по-добра от предходната. Според нея има плюсове от прилагането на отделни мерки, които са ясни и видими в статистиката.

Танева: В следващия програмен период, ако добре си направим стратегическия план, много по-ефективно ресурсът ще бъде ползван за повишаване на конкурентоспособността на българското земеделие“. 

В заключение министър Танева обяви, че скоро заинтересованите страни могат да очакват такива месечни срещи. „Знаете, че очакванията са месец декември да се приеме Годишната финансова рамка, което ще определи бюджета и ще даде много по-бърза скорост за процесите, които следват след това“.

Следете темата и на cap4us.agri.bg