Инспекторите на Разплащателната агенция ще проверяват зоотехническите сертификати на животните по схемата под селекционен контрол  при проверка на място. Новото изискване идва след одит на Европейската комисия, направен през 2015 година, обясни по време на Националната среща на АЗПБ Снежана Благоева от Дирекция Директни плащания в Земеделското министерство, предаде Фермер.БГ. 
 
„За да не затрудняваме фермерите няма да е необходимо зоотехническите сертификати да бъдат представяни при заявяване на схемата, но ако дойде проверка на място, техническият инспекторат на Разплащателната агенция задължително ще изисква да представят тези сертификати, така че призовавам животновъдите, които имат животни под селекционен контрол: Осигурете ги тези сертификати!“, каза Благоева.

след 05,25 мин.
 

 
Относно прилагането на схемата под селекционен контрол експертът припомни, че животните трябва да бъдат отбелязани като такива в системата на БАБХ. 
 
По време на лекцията си Снежана Благоева припомни също, че не може да се променя предназначението на животните по схемите за обвързано подпомагане. "Ако едно животно е заявено по схема млечни крави, не може да му бъде променено предназначението и това е контрола, която Разплащателната агенция задължително ще прави. Не може да получава подпомагане след това същото животно по месодайната схема. Ако е млечно, животното остава млечно до края на периода на прилагане на схемите“, подчерта Снежана Благоева. 
 
 
За да са допустими за подпомагане, животните трябва да бъдат идентифицирани, трябва да имат ушни марки, трябва да има задължителен регистър в стопанството, трябва да има паспорти за говедата.