Птицевъди протестират срещу дъмпинга на субсидирана продукция от Румъния и настояват за държавна подкрепа в сектора. Проблемът е бил поставен от председателя на съюза на птицевъдите Борис Стоименов при срещата му със земеделския министър Валери Цветанов преди два дни.

"Румънското правителство предоставя на фермерите, които работят за пазара, около 48 евроцента за килограм пилешко месо и около 1 евроцент за едно яйце. В резултат румънските пилета са по-евтини от българските и масово се търгуват в Северна България, което се определя като нелоялна конкуренция от местните птицевъди", обясни Борис Стоименов. Той припомни, че браншът протестира срещу липсата на адекватна политика към животновъдството още от лятото, когато немалка част от дребните производители се присъединиха към бунтовете на млекарите. Тогава птицевъдите поискаха държавни субсидии като компенсация на поскъпването на фуражите.

Министър Цветанов е обяснил на браншовиците, че правителството не може да дава субсидии за птицевъдството, защото подобна държавна помощ не е давана и преди присъединяването на страната в Евросъюза, докато в Румъния е съществувала.

Българските производители обаче са настояли нови преференции като примерно премахване на акциза върху нафтата или понижаване на ДДС върху храните. "Въпреки че от месец насам цената на зърното пада, пилетата, които сега се пускат на пазара, са хранени със скъп фураж и себестойността остава висока. Горивата обаче остават голямо перо в разходите, затова хората от бранша подновяват исканията си за данъчни преференции", обясни още Стоименов.

Секторът протестира срещу подновяването на още един стар проблем, ветеринарните такси, чиято актуализация върви в момента. Проектът на Националната ветеринарномедицинска служба за тарифите през 2009 г. отново поставя месопреработвателите в ситуация да плащат немалки суми за лабораторни и друг вид изследвания. Затова браншовиците са изискали от министър Цветанов корекции на проекта.