Само птицевъди, които са покрили европейските изисквания за хуманно отглеждане на животните, ще имат възможност да се възползват от помощта за над хуманно отглеждане на птици. Това съобщи пред Фермер.БГ Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите в България.

За подпомагане ще могат да кандидатстват производители на всички видове птици – кокошки за яйца, родителите от всички категории птици, патици, пуйки, бройлери. Изключение правят падпадъците и щраусите, които нямат стопанско значение.

Средствата, които производителите ще получат, ще бъдат за края на тази година и авансово за първото тримесечие на следващата.
[news]
Указанията за кандидатстване за помощта са изработени, но предстои приемането им от Управителния съвет на Държавен фонд Земеделие, обясни Белоречков.

В аванс можем да кажем, че след подаване на заявленията, ще бъдат извършени проверки от комисии дали подадената информация от земеделските производители отговаря на истината и до 20 декември средствата на животновъдите трябва да се преведат.

По информация на Белорчков все още не е ясно как ще бъде разпределена сумата от предвидените 20 млн. лв между двата отрасъла свиневъдство и птицевъдство.

За следващата година председателят на птицевъдите прогнозира повече средства. Тази година заделената сума е 20 млн. лв, тъй като сега е краят на годината и са останали по-малко предвидими пари. За следващата година парите ще бъдат много повече, каза Димитър Белоречков.

Борбата за извоюването на тези средства, макар и все още не много големи по размер, беше наистина трудна. Трябва да се подчертаят усилията и на Земеделското министерство, и на самите птицевъди, тъй като се оказа че бюрокрацията на европейско ниво е много по-голяма от това, което очаквахме, коментира в заключение председателят на Съюза на птицевъдите в България.


© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!