Тютюнопроизводители от различни краища на страната организираха мирен протест пред парламента, в деня когато народните представители гласуваха на второ четене бюджета за догодина. Въпреки, че около протестиращата тълпа се навъртаха, като гладни хиени, депутати от различни партии, те не успяха да яхнат акцията им и да изкарат дивиденти на чужд гръб.

Тютюнопроизводителите са единни в исканията си и са готови да ги защитават по всякакъв начин. Накрая при тълпата слезе министър Мирослав Найденов, който ги утеши. "Ще получите 70 млн лв. през втората половина на 2011 г., ако има преизпълнение на бюджета", каза Найденов. Не всички се съгласиха, тъй като трудно се прави преизпълнение в условия на криза. Нотифицираната от Европейската комисия по земеделие държавна помощ за тютюнопроизводителите е 143 млн. лв. за 2011 и 2012 г. Министърът подчерта, че не е вярно твърдението, че протестиращите настояват за премия. Последната премия на тютюнопроизводителите била изплатена през август тази година.

Докато земеделските производители студуваха и оплакваха проблемите си пред сградата с надпис "Съединението прави силата", то вътре течеше гласуване на второ четене на Бюджет 2011 г. По едно време този следобед се оказа, че  празните седалки започнаха да стават мнозинство, за сметка на набъбващата опашка в препълнения клуб на народния представител, където депутатите пиеха кафета и си разреждаха мултивитамини в чашка. От опозицията поискаха поименна проверка на кворума, а когато това започна, депутатите ни тутакси се наредиха в колона пред вратата на пленарната зала и влязоха под неодобрителния поглед на Цецка Цачева.  

От днешните дебати стана ясно още, че в бюджета не са заложени средства в размер на 37 797 116 за специфично подпомагане, които следва да бъдат възстановени от Европейския фонд за гарантиране на земеделието. Парите са необходими за нитратно уязвими зони и за животновъди в необлагодетелстваните райони. Средствата за подпомагане на животновъдството е записано, че са в размер на 53 млн. лв. при необходими 79 млн. лв., което с 26 млн.лв. по-малко от нотифицираните схеми. Подпомагането  на тютюнопроизводителите чрез национални доплащания е в размер на 143 млн. лв.

 

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!