Розопроизводители се събират на спонтанни масови протести срещу ниските изкупни цени на розовия цвят тази пролет.
 
 
Над 200 розопроизводители от карловското село Розино излязоха на протест и с жива верига спряха движението по пътя София - Бургас, съобщи Нова ТВ. С багери стопаните препречиха пътя. Недоволстовото им е заради отказа на фирмите от петък сутрин да изкупуват продукцията им. Десетки изсипаха чувалите си с набрания гюлов цвят на пътя.
 
В разгара на кампанията цената на суровината е между 1.60 лв. и 2.20 лв./кг, което, според стопаните, ги обрича на фалит. За сравнение през пролетта на 2016 г. розовият цвят е изкупуван по 4.50 лв./кг, а през май миналата година е бил по 3.80-4.00 лв./кг.
 
Протестиращите са на мнение, че има договорка между големите фирми - преработватели за ниските изкупни цени, съобщи БНР. 
 
"Това е за сметка на нереално високите цени от предходните години", коментира Зара Клисурова, председател на Националния съюз на производителите на етерично-маслени култури. Тя е категорична, че протестите ще продължат и през следващите дни.
 
Нейните наблюдения са, че има големи количества застояли етерични масла, непродадени от миналата година. Това е една от причините за ниските изкупни цени.
 
 
„Тази година, колкото може - надолу свалят цената, за да могат съответно да си покрият загубите, но за това вина няма розопроизводителят. Държавата, ако не може да помогне с държавна помощ на отрасъла, да сезира Брюксел, за да се предприемат такива плащания на производителите", допълни председателят на браншовия съюз.
 
Протестите ще продължат със затваряне на пътища. Утре, 19 май, ще има митинг и в село Бяга, Пазарджишко. 
 
„На 26 май, на Празника на розата, когато в Карлово се очакват много държавни лица и посланици на различни държави, ще затворим пътищата към Карлово”, каза Зара Клисурова пред Радио „Фокус“ – Пловдив. Розопроизводителите очакваха в сряда тази седмица да заседава Комисията по земеделие на Народното събрание, но нямат информация това да се е случило и техният проблем да е разгледан там.
 
„Докато държавата не намери изход с държавна субсидия, или с предложение пред Брюксел да помогне на розопроизводителите, ние няма да спрем с протестите”, подчерта Клисурова.