През последното денонощие в региона на Монтана паднаха проливни дъждове – 25-30 л/кв. м. Прогнозите и днес са за нови валежи. Все още на много места производителите не могат да влязат в нивите. Близо 1/3 от пшеницата е още на полето. Това заяви за Фермер.БГ Зарко Иванов, председател на Съюза на зърнопроизводителите в Монтана.

 

„На много малко места в Монтанско колегите са приключили с жътвата на пшеницата. На много места блоковете задържат вода и на практика е невъзможно да се влезе в тях – комбайните пропадат. Положението е тежко в целия регион“, коментира Иванов. По думите му, за да могат комбайните да влязат в масивите поне седмица е необходима без дъждове, за да изсъхне почвата.

 

Това означава, че в Монтанско земеделските производители вече излизат от агротехническите срокове за жътва на пшеницата. Лошите климатични условия влошават качеството на зърното. „При старта на жътвената кампания имахме очаквания за добро качество на зърното, но след почти едноседмични валежи не можем да имаме добри очаквания. С всеки следващ дъжд качеството на зърното се влошава“, коментира Иванов.

 

По думите му, ако дъждовете не спрат, в региона няма да се говори за влошено качество на зърното, а за пропаднали площи. Продължителните дъждове, водещи до сериозно преовлажняване на почвите, се отразяват негативно и на посевите със слънчоглед. „На места се забелязва вече пожълтяване в резултат на преовлажняване“, коментира Иванов.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!