Закъснява сеитбата на пролетните култури – царевица и слънчоглед. За това сигнализират зърнопроизводители от различни региони на страната.

Падналите дъждове през последните дни се отразяват благоприятно на развитието на пшеницата и ечемика на места като Добруджа, Варненско и Провадия, но има региони, като Русенско и Югоизточна България, където има наводнени площи и фермерите не могат да приключат с азотното подхранване на посевите и подготовката на почвата за пролетната сеитба.

Арендатори от региона на Провадия съобщиха за Фермер.БГ, че валежите от последните дни (около 5 л на кв.м) са повлияли добре на посевите. Състоянието на есенниците в региона на Провадия е много добро. И пшеницата, и ечемикът са на фаза вретенене. Повечето площи вече са подхранени с азот  - 1/3 през есента, 1/3 в края на февруари и 1/3 в края на март, посочи пред Фермер.БГ Иван Попов, който заедно с Румен Райчев обработва около 20 хил. дка земя в землищата на Провадия, село Храброво, село Овчаря. Отглеждат основните култури пшеница, ечемик, царевица и слънчоглед. При благоприятни условия гледат и рапица, но през тази година не са сяли заради сухото лято.

Забавя се обаче сеитбата на слънчоглед и царевица. Сеитбата закъснява, тракторите са подготвени със сеялките за окопни култури и готови за работа. Прогнозите за дъждовно време обаче през следващите дни ще забавят още влизането ни в полето, коментира зърнопроизводителят Иван Попов.

Към момента очакванията на зърнопроизводителя са за добри добиви – около 400 кг от декар при есенните култури. Все пак обаче трябва да се отбележи, че до жътвата има още време и редица фактори, които мога да окажат влияние на добива, посочи Попов.

Арендаторът коментира и рентите в региона. Към момента те са в размер на 40-45 лв , което осигурява доход на около 300 арендодатели и техните семейства в селата, посочи Иван Попов. Стремим се да изплащаме рентата навреме , за да може всички арендодатели да са я получили преди началото на новата година.

Гледайте видео репортаж по темата във Фермер.БГ TV:




© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!