Производителите на плодове и зеленчуци няма да получат исканата по-висока обвързана подкрепа по директните плащания от 2015 година. Това заяви пред Фермер.БГ Мариана Милтенова от Националния съюз на градинарите, след като в сряда се проведе среща на 11 браншови организации с ПК по Земеделие и храни и ръководството на МЗХ. 
[news]
Според министър Танева е невъзможно до края на годината да искаме нови промени по схемата за обвързана подкрепа от ЕК. Този спор е приключил с подаването на Концепцията за директни плащания към ЕК в последния възможен ден от Правителството на Орешарски. От своя страна производителите искат да се вземе решение за балансирано и справедливо преразпределение на финансовата рамка за обвързана подкрепа като бюджетът за подпомагането им да бъде в размер на 82 милиона евро годишно. Министър Танева посочи, че през 2016 г. може да се поиска промяна в схемата за обвързана подкрепа. Тогава според земеделците обаче, може да се окаже прекалено късно. 
 
Преобладаващата част от депутатите в ПК по земеделие се обявиха в подкрепа на искането ни, но не срещаме подкрепа от Министерството на земедлието и храните, посочи Милтенова. В тази връзка депутатът от левицата Светла Бъчварова предложи да се поискат допълнителни  30 млн. лв в бюджета, които да бъдат за национални доплащания на производителите на плодове и зеленчуци догодина. Предложението бе подкрепено и от председателя на ПК Земеделие Румен Христов. И тук обаче производителите са по-скоро скептици заради „вузможностите на бюджета и отношението към сектора и проблемите на производителите на плодове и зеленчуци“. 
 
Стопанствата, които отглеждат плодове и зеленчуци в България са 200 хиляди, според статистиката. Част от тях не са регистрирани, защото те не получават никаква подкрепа и са в сивия сектор. Наясно сме, че няма как всички тези производители да се наредят на опашката за субсидии. Ако обаче започнат да получават някаква подкрепа, поне 1/3 от тях могат да излязат на светло, коментира Милтенова.
 
1 млн. т плодове и зеленчуци годишно се консумират в България като от тях едва 150 хиляди тона са родно производство. Вносните плодове и зеленчуци са близо 98%, посочиха представители на браншови организации от сектор плодове и зеленчуци.
 
 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!