Представители на 11 браншови организации от сектор Плодове и зеленчуци ще се срещнат днес с Парламентарната комисия по земеделие и храни. Производителите ще настояват за повече средства за обвързана подкрепа като част от директните плащания в периода 2015 – 2020. 
 
Единадесетте  браншови организации изпратиха писмо до ръководството на МЗХ и Комисията по земеделие в Парламента с искане да се вземе решение за балансирано и справедливо преразпределение на финансовата рамка, като бюджетът за подпомагането им да бъде в размер на 82 милиона евро годишно. 
 
В писмото си производителите настояват още да бъде променена схемата за горивата с намален акциз съгласно технологичните карти за производство на плодове, зеленчуци, картофи и оранжерийно производство. 
 
Фермерите настояват и да се въведе за сектор плодове, зеленчуци и картофи, както и прилагане на нулева ставка – обратно начисляване по ЗДДС с цел прекратяване на вътрешноевропейската контрабанда. 
 
Производителите на плодове, зеленчуци и картофи настояват също така за задължителна регистрация по ДДС на производители и търговци на земеделска продукция. 
 
Писмото с исканията е подписано от слените браншови организации: Съюзът на градинарите в България, Асоциацията на овощарите в България, Съюзът на Дунавските овощари, Добруджанският съюз на овощарите, Българската асоциация на малинопроизводителите, Националната асоциация на картофопроизводителите, Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция, Асоциация Български пипер, Регионална асоциация на картофопроизводителите – Самоков, Организация на производители Българска праскова. 
 
 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!