По-ниски добиви, по-добро качество и по-високи изкупни цени на тютюна тази есен са основните характеристики на предстоящата изкупна кампания. Качеството на тютюните занапред ще е определящо при исканията за по-високи цени, категоpичен е председателят на Асоциацията на тютюнопроизводителите Цветан Филев:

 

Не само, че тази година сушата унищожи реколтата и няма да има големи количества и предвид на това, че по-качествен е тютюнът тази година, очакваме лек ръст нагоре в цените. Тютюнът сам си определя цената. В това отношение работим като асоциация с апела към нашите тютюнопроизводители да обърнат внимание на качеството, съответно ще получат максимални цени.

 

На този етап търговските фирми не се наемат да обявят цени, тъй като конкуренцията на пазара и възможностите на всяка една фирма са определящи в това отношение. Въпреки очакваните по-ниски добиви тази година търговците нямат притеснения за недостиг на тютюн е категорична Красимира Недева, прокурист на голяма българска търговска фирма, изкупуваща от региона около 2000 тона тютюн годишно.

 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!