В момента навсякъде в страната е изчерпан разсадът за лавандула, както от лицензираните разсадници, така и от нелицензирани производители. Това каза за Фермер.БГ Пламен Сираков, който отглежда биологично сертифицирана лавандула. 
 
 
„Това доведе до цена от 0.20 лв. за коренче. Това е безумно много. За сравнение предишните години един корен лавандула струваше между 0.06 лв. и 0.10 лв.“, коментира  производителят. 
 
Според него изчерпването на разсада означава, че са се създали много нови насаждения. 
„Те ще започнат след година-две да дават, от което отново ще има свръхколичества лавандула. Ще има много масло с лошо качество, тъй като основно се правят по европроекти и не се правят анализи на земята, на сортодобива на разсада“, отбеляза Сираков.  
 
Според данните от оперативните анализи на агроведомството увеличението на производството на лавандула през 2017 г. спрямо 2016 г. е 74,8% повече, като площите за този период, засети с етерично-маслената култура са с 47,2% повече. Общото количество произведена продукция към 7 декември 2017 г. е 29 340 тона. 
 
Снимка:pixabay.com
 
По думите на Сираков спрямо 2016 г. цената през 2017 г. е била с около 10-15% по-висока в началото на кампанията. 
Цената на маслото от конвенционалната лавандула в началото на кампанията през 2017 г. беше около 50 евро/кг за предварителни договори и това е тренд, който продължи от предишната година. Моята я продадох на 85 евро, което стана в началото на кампанията, тъй като ние варим по-рано. Впоследствие имах предложения и за 100 – 110 евро, които дойдоха около октомври месец“, каза производителят. 
 
 
Той сравни ситуацията с предишния цикъл. 
„Реколтата от 2016 г. я продадох през февруари 2017 г. и хванах една от най-добрите цени. Имаше изчерпване на количествата и си позволих да поискам по-висока цена. Докато реколтата от 2017 г. я реализирах по-рано, защото предположих, че ще има свръхпроизводство и ще има подбиване на цени, но пък се оказа, че търсенето превишава предлагането, въпреки свръхпроизводството“, посочи Сираков, като отбеляза, че към днешна дата продукцията с добро качество може евентуално да се реализира и на по-висока цена. 
 
„Но се съмнявам да е така, защото вече всички я продадоха. В момента се създава балон, които е на осноата именно на изчерпаните количества. Търсенето превишава предлагането, на база на което цените се завишават – това е нормален пазарен тренд. Но това нещо ще се задържи най-вероятно до следващата кампания, при която вероятно отново ще има свръхпроизводство, заради новосъздадените насаждения“, отбеляза Сираков. 
 
 
Той добави, че френските производители дъмпират цените на българските производители, въпреки че нашето масло в много от случаите е с много по-добро качество. 
 
„Използват франчайз методики – създават насаждения и дестилерии примерно в Турция, или в страни, в които могат да си позволят да произвеждат с по-ниска цена и да я експортират за Европа. Така подбиват нашата цена. Нашата лавандула по никакъв начени не би трябвало да бъде по-евтина, отколкото е тяхната“, каза производителят.