Вносители на зеленчуци ни залъгват с африкански домати, предлагани за гръцки, обяви пред „Марица“ Атанаска Бялкова, оранжериен производител от Първомай. 

Контрол на вноса - къде в картинката е родният производител?

Излиза, че това е стар трик и е известен на търговците у нас. Фалшификацията на документите се извършва на пристанището в Солун. Там става и преетикетирането на стоката, която без проблем влиза у нас като гръцка. 

"Когато стоката е с неясен произход, не се знае с какво е третирана и какво ще покажат лабораторните анализи", обръща внимание производителката. Другият проблем е, че стоката се продава на занижени цени и подбива родните производители. 

Тарикати се регистрират формално като земеделски производители с няколко декара, но продават много повече стока от тази, която може да се произведе от тях."

Така се освобождават от ангажимента да издават касови бележки и да не плащат данък, коментира Атанаска Бялкова.

Новата наредба на Българската агенция по безопасност на храните цели да засили контрола и да намали нерегламентирания внос. В нея е посочено, че ако партидата има придружаващ сертификат за анализ от лицензирана лаборатория в ЕС, не е необходимо такъв да се прави и у нас. В опровержение на търговците, браншовици заявиха, че 420 лв. за партида не е висока цена и не би трябвало да се отрази на крайния потребител. 

Ако в един камион, който е с капацитет 15 тона, има една партида плодове или зеленчуци, излиза, че килото ще се оскъпи с 2-3 стотинки. 

"Спекула е също, че в момента има розови домати за 6 лв. килограм, при положение че излизат на 2,50 лв. от оранжерията на български производител", коментира председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов за Нова ТВ.

НАЙ-ВАЖНИТЕ НОВИНИ ОТ МЕСЕЦА

Родните производители настояват завишеният контрол на вноса да остане. Те вярват, че това ще ограничи спекулата и ще доведе българското производство до родната трапеза.

"Години наред в България се внасят плодове и зеленчуци второ и трето качество, а се продават като първо в търговската мрежа. Това ощетява българския производител, който става неконкурентен на внесените нискокачествени стоки със съответно по-ниска цена. Търговците вносители масово продават на едро и на дребно по-евтината стока с по-голям марж и печалба", написаха в декларация до земеделския министър и шефа на Агенцията по храните няколко браншови организации. 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Браншовици: Заповедта на БАБХ за вносните зеленчуци да стане безсрочна

Директни плащания: Колко площи са заявени за подпомагане?

СЕПП: 90% от бенефициентите обработват под 1000 дка