През следващия седемдневен период температурите ще са под климатичните норми за първото десетдневие на март и ще поддържат в покой есенните посеви, прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Кампания 2022 за директните плащания започна и онлайн

Застудяването в края на февруари и началото на март прекрати преждевременните вегетационни процеси при зимните житни култури и задържа подранилото развитие при овошките, което бе провокирано от наднормените  февруарски температури, отчитат агрометеоролозите.  Времето обаче продължава да крие рискове.

НИМХ: Прогнозираните  минимални температури през периода, до минус 7-8°С, при по-продължително задържане ще представляват сериозна опасност за напредналите в развитието си костилкови овощни видове (бадем, кайсия, праскова), встъпили във фаза цветен бутон, а на отделни места в южните райони – и в начало на фаза цъфтеж.

През периода повишеното съдържание на влага в горните почвени слоеве, вследствие падналите валежи от дъжд и сняг в края на февруари и началото на март, ще възпрепятства на много места в полските райони предсеитбените обработки на площите предвидени за сеитбата на ранните пролетни култури (фий, овес, пролетен ечемик, градински грах). По-подходящи условия за провеждане на резитби в овощните масиви ще има в началото на периода.