Две основни теми вълнуват в момента производителите от сектор „Плодове и зеленчуци" - едната е за очертаването, а другата за изплащането на субсидиите на овощарите, които са най-забавени от всички в земеделието.

 

Това стана ясно от думите на Николай Колев, председател на Съюза на Дунавските овощари, пред Блумбърг ТВ. 
„Безпрецедентно тази година очертаването все още не е започнало, въпреки че минава средата на април, а обичайно кампанията стартира на 1 март. Заради новия Стратегически план и поради политическите рокади най-вероятно, кампанията се забавя изключително много и притеснява земеделските производители, защото има крайни срокове, които ще възпрепятстват изплащането на субсидиите навреме следващата година. Всичко това рефлектира върху нас“, коментира овощарят. 

овошки цъфтеж праскови

В сектор „Плодове и зеленчуци" основните агротехнически мероприятия – резитби, торене и растителна защита, се извършват веднага след зимния период. Около 70% от разходите за годината се правят през февруари, март и април. 

От думите на Колев става ясно, че до момента овощарите не са получили нито едно от основните си плащания, което се отразява върху отглеждането на градините - недобро орязване, на места дори не се реже, защото хората нямат финансов ресурс да го направят, пропускат се важни първи пръскания, което после рефлектира върху качеството на реколта. Не се прави и наторяването, което също ще повлияе върху качеството на реколтата. 

В зеленчукопроизводството положението също е много тежко – там производителите нямат средства да закупят разсад и площите се очаква драстично да намалеят тази година.

Прогнозата на експерта е за изключително малко продукция за свежия пазар и твърде много за преработка заради влошаване на качеството. Това означава, че ще ядем пресни плодове от внос, а нашите, които успеем да отгледаме, ще отидат основно за преработка.

Цените на плодовете и зеленчуците са европейски, те се определят от големите производители, каквито ние категорично не сме.

„Има съседни държави, които произвеждат в пъти повече от нас и те диктуват цените на пазара спрямо тяхната реколта. Тази година се очаква свръх реколта в Гърция от праскови, което означава, че автоматично цената ще падне. Традиционно поляците диктуват пазара на ябълките, защото те са лидер в производството в Европа. Така че ние не можем да определим цена, ние се напасваме спрямо цените на нашите конкуренти от съседните европейски държави“, сподели още Николай Колев. 

Ситуацията обаче е реална последица от липсата на държавна политика в сектор „Плодове и зеленчуци", която да подпомогне производителите през годините, а това означава, че „този сектор няма как да съществува“. Липсва национална политика от гледна точка не само на преки субсидии, но и на работна ръка и напояване. 

„Това са стратегии, които трябва да се направят на национално ниво, за да може тези браншове да съществуват. Освен че произвеждаме един полезен продукт, ние сме и социално ориентирани, защото използваме изключително много ръчен труд“, твърди Колев. 

За него е необходимо в политическото ръководство да има една ясна стратегия в сектор „Плодове и зеленчуци", което не се наблюдава отдавна.