Проф. Васил Николов е новият председател на Селскостопанската академия (ССА). Това съобщиха от министерството на земеделието, храните и горите. 
 
 
Проф. Николов е назначен със заповед на министър Румен Порожанов. Това е втора смяна в ръководството на ССА след като на 17 февруари 2017 г. проф. Иван Пачев пое поста на председател след оставката на проф. Тотка Трифонова.
 
Една от първите задачи, която ще бъде пред ръководството и пред директорите, е подготовката на промяната на Закона за Селскостопанската академия. Това каза проф. Николов пред Фермер.БГ. По думите му това трябва да се случи до септември месец. 
 
„Бих желал да се запозная с институтите и научните колективи. Да видя какви са проблемите и да решим какво искаме да представлява Академията като цяло. Това ще ни даде възможност да определим някои неща, които трябва да се поставят в закона“, обясни проф. Николов.  
 
Той добави, че ще се стреми хората, които се занимават с науки за земята да намерят достойно място и признание в обществото. 
 
„Има много неща, които те могат да покажат, но като че ли нямат опит в предлагането и рекламата на тези продукти. ССА винаги е имала водещо място в нашия аграрен сектор и имаме достатъчно опит и знания да изведем селскостопанската наука на достойно ниво“, каза председателят на ССА. 
 
 
Проф. Николов е роден на 31 юли 1962 г. в село Радуил, Софийска област. Завършил е Харковска държавна зооветеринарна академия, град Харков, Украйна, специалност „Зооинженерство“. 
 
От 2009 г. до 2017 г. е заемал длъжността изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството към МЗХ. На 2 февруари тази година той напусна поста в агенцията ден след като служебният министър Христо Бозуков освободи Румен Порожанов от поста изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ). 
 
От 1994 г. е преподавател в Аграрен университет – Пловдив.  Понастоящем е ръководител на катедра „Животновъдни науки“. 
Има над 90 научни публикации.