Изгарянето на стърнища едва ли би решило проблемите с болестите по растенията в дългосрочен план. Зърнопроизводителите би трябвало да се замислят за някои други мерки, които дефинират терминът култура на земеделие. Това заяви пред Фермер.БГ фитопатологът проф. Светослав Бобев от Аграрния университет в Пловдив по повод предложение от страна на зърнопроизводителите отново да се разреши изгарянето на стърнища..
 
Проф. Бобев е на мнение, че трябва да се гледа първо негативния, а след това положителния ефект при мерките, които се вземат за борба с болестите при растенията. „Конкретното в този случай е, че ако изгарянето на стърнища е много добра практика и се приема така охотно, ами ние ще бъдем може би единствената държава, която не пали стърнища. А не е така, ако погледнем практиката на другите страни, които са с не по-лошо земеделие и като ниво, и като позиция в света. Така че хората са си казали, да, това е полезно, само че хайде да видим какво става и на другата страна на монетата. Там всъщност проблемите са по-големи и по-сериозни“, каза още професорът.
 
По думите му изгарянето на стърнища има действително санитарен ефект, тъй като има температурно въздействие. „Но честно казано аз не бих тръгнал в тази посока. Аз бих мислил друго – ако може да се вкара оздравително сеитбообръщение. Нещо от този тип да се мисли за растителната защита“. 
 
Може би трябва да се търсят други решения, защото трябва да се мисли и занапред, посочи проф. Бобев. Той допълни, че е работил дълги години във време, когато са се палили стърнищата. "Не се гордея с това нещо, но го правихме. Такава беше практиката. Със сигурност е имало ефект, за да се прави", посочи проф. Бобев. 
 
Но според мен едва ли това ще реши проблемите, каза проф. Светослав Бобев. Той изрази надежда, че ще бъде разбран правилно от зърнопроизводителите и подчерта, че по никакъв начин не е вербуван от екологични организации, а се опитва да погледне плюсовете и минусите на всяко действие, свързано с превенция и борба със заразите при зърнените култури.

Очаквайте интервю с проф. Светослав Бобев по-късно във Фермер.БГ!

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!