Депутатът от АБВ и бивш земеделски министър от служебното правителство - проф. Иван Станков предложи промяна на съществувал преди 1989-а година закон за опазване на реколтата и селскостопанското имущество. В Парламента вече е входиран проекто-закон, според който животните по пасищата да бъдат охранявани от доброволци или полски пазачи, на които потребителите ще са длъжни да плащат.

 

Логиката на предложението е меко казано остаряла и неадекватна на времето, в което живеем. Частични предложения за решаване на проблемите с опазване на селскостопанската реколта "на парче" не могат да имат устойчив във времето и ефективен модел.

 

Припомняме, че преди няколко месеца Асоциация на българските села инициира стартиране на дебат по темата за създаване на Национална селска полиция, която да се грижи за комплексната охрана в селата, а също така да има аналитични и превантивни функции. Предстоящия дебат следва да определи дали структурата ще бъде под формата на публично-частно партньорство или държавна.
 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!