Не съм против да се помага на Украйна, но тази помощ не само убива желанието на българските фермери да работят, но и тяхното бъдеще. Вече втора година те купуват семена, препарати и торове на високи цени, а продукцията се продава на ниски цени, а в случая дори стои непродадена. Така проф. Димитър Греков, бивш министър на земеделието, коментира за Агри.БГ тежката ситуация в аграрния отрасъл след отпадането на забраната за внос на украинско зърно у нас. 

Следим темата ТУК

„Създаде се една „добра координация“ между маслодобивните предприятия, които спряха да приемат българската суровина, каквото и да се прави от тук нататък, винаги ще идва слънчогледът от Украйна на по-ниски цени и така убиваме родното производство. За мен тази ситуация е убийствена за българското производство“, категоричен е проф. Греков. 

Вероятно ще има и фалити сред производителите при тази цена на слънчогледа, според бившия министър.

Решението на Парламента не е най-рационалното

„Ако се гледа в перспектива, трябваше да се даде възможност да се изкупи българската продукция, а след това да се прави необходимият внос. Нека и маслодобивните предприятия да помогнат на земеделските производители като изкупят наличната суровина“, призовава ученият. 

„Трябва да има диалог между правителството и земеделската общност, необходимо е кабинетът да застане на българската страна – това са фермерите, животновъди, зърнопроизводители и други. Веригата е свързана, ако не се изкупи продукцията, на улицата ще останат комбайнери, трактористи и още много работници ангажирани в земеделието“, каза още той. 

Необходим е диалог с всички

Професорът държи да не поставя политически акцент, а коментира като професионалист и човек, който познава земеделието в детайли. Според него негативните сигнали към този важен отрасъл се отразяват и на младите хора, които учат в университетите и професионалните гимназии. Все по-често те питат  – ние какво ще правим като няма земеделие.

“И тези млади българи ли да изпратим в Испания да берат грозде?“, пита бившият министър, който подготвя бъдещите агрономи за работа в българската земеделска действителност. 

От 2007 г. до 2013 г. проф. Димитър Греков беше ректор на Аграрен университет - Пловдив. От 29 май 2013 г до 6 август 2014 г. бе министър на земеделието и храните.