Проф. Христо Бозуков ще поеме министерството на земеделието и храните в служебния кабинет, оглавен от проф. Огнян Герджиков, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Както Фермер.БГ пръв писа, бившият директор на Селскостопанската академия (ССА) ще поеме поста в петък от Десислава Танева. 
 
 
Народното събрание (НС) ще направи последното си заседание утре – 26 януари. 
Това обяви председателят на парламента Цецка Цачева при откриването на пленарното заседание днес, което започна при втория опит за регистрация. Цачева обяви, че утре ще излезе указ в Държавен вестник на президента Румен Радев за разпускане на парламента.
 
Съгласно указа на президента Румен Радев 43-тото Народно събрание ще бъде разпуснато от петък, за да се отвори пътят към провеждането на предсрочните парламентарни избори, насрочени от държавния глава за 26 март.
 
Законът за ССА се влачи от години
 
Любопитното в случая е, че още по времето на управлението на ССА проф.Бозуков апелираше законът за академията да бъде приет, за да се разпусне хватката, стегнала научната общност, свързана със селското стопанство. 
 
 
Тогава законът мина през две комисии, но не стигна до пленарната зала, тъй като кабинетът „Орешарски“ подаде оставка. 
Сега законът отново не успя да стигне до финализиране, тъй като беше гласуван едва на ниво комисия. 
 
Още през ноември 2016г. зам.-председателят на комисията по земеделие в НС проф. Светла Бъчварова заяви, че законът за академията ще остане в ръцете на новото Народно събрание. 
 
 
Законът предвижда увеличение на заплатите в Селскостопанската академия с 5%, а науката да обвърже работата си с бизнеса, за да може да се самофинансира – това са планираните от аграрното министерство промени. Учените от БАН и от ССА излязоха на протест в Деня на будителите – заради мизерните условия, при които работят. Заплатата на асистент е 495 лева, а на професор - 785 лева.
 

На 27 януари от 10.00 часа на официална церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2 президентът Румен Радев ще представи структурата, състава и приоритетите на бъдещото служебно правителство.