Проект за електронно земеделие, обхващащ няколко модула, ще защити България в Брюксел, стана ясно от думите на земеделския министър Десислава Танева по БНТ.

COVID-19: Одобрени са над 140 млн. лв. на сметката на ДФЗ

По думите ѝ с реализирането на този проект нашето земеделие ще навлезе в един качествено нов етап на развитие. Танева наблегна, че чрез него ще се осъществи по-добър контрол и ще се изключи субективния фактор и добави:

Ще ни позволи да програмираме компенсаторни мерки в обхвата на новия Стратегически план. Те ще стимулират внедряването на прецизното земеделие като повсеместни практики.

Земеделският министър даде за пример как тези практики успешно се прилагат при най-конкурентноспособните индустриализирани фермери у нас, които са единици.

„Така ще се даде възможност да се произвежда храна по екологичен начин, щадящ околната среда, а потребителят ще може да си проследи суровината и целия път на храната, която консумира“, каза още Танева.

Тя призна, че това е много амбициозен план, но може да бъде реализиран с последователност в политиката. Министър Танева коментира и споразумението с търговските вериги, като даде заявка, че се работи в посока то да продължи да действа под някаква форма.

Мярката донесе ползи, това и мнението на бранша, независимо от трудния диалог, който имахме и продължаваме да имаме. Тази политика трябва да продължи. Все още тръсим решения под каква форма точно да стане това. Подобни практики се въвеждат в най-големите страни. Само преди седмици Франция подписа харта и всички големи вериги, които са представени тук, под патронажа на тяхното министерство, се задължиха в близката една година да поставят специално брандирани щандове за техните регионални продукти“, даде пример земеделският министър.