Вирусът на Африканската чума по свинете (АЧС) завзема все повече територии, а заедно с това продължават и споровете у нас как най-ефективно да се намали популацията на дивите свине, които са основният преносител на заразата.
 
 
Работна група на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) отхвърли редица предложения на ловни организации за облекчаване и улесняване на отстрела на диви свине. Това стана ясно от публикуваната справка за резултатите от общественото обсъждане на предлаганите от ведомството промени в Закона за лова и опазване на дивеча
 
Проектът на МЗХГ предвижда забрана за групов лов на дива свиня в един ловностопански район повече от два последователни дни седмично. Ловците, участвали в обсъждането, отхвърлят това ограничение като необосновано на фона на  опасността от наближаващата АЧС. Администрацията на МЗХГ обаче аргументира предложението си именно с настъплението на заразата.
 
„В работната група по изработване на проектозакона е коментирано да няма по 4-5 дни поредни дни, в които да се ловува групово на дива свиня, защото би могло и така да се случи, когато дните съвпаднат с национални и официални празници“, обясняват от МЗХГ.
 
Снимка: МЗХГ
 
Аргументите на експертите са, че с предвиденото ограничение ще се намалят ловните излети на групово ловуване на дива свиня, което ще доведе и до намаляване на натиска върху популацията на дива свиня и другите видове дивеч, които обитават районите съвместно с дивата свиня. 
 
Изключение от забраната е предвидено за организирания ловен туризъм, защото „този вид ловуване - организиран ловен туризъм, представлява едва около 2 % от всички групови ловове на дива свиня“. От ловните организации се противопоставят и на друга идея.

Проектът предвижда намаляване на използваните ловни кучета до 6 броя при групов лов на дива свиня.

„Този брой зависи от множество фактори, един от които са характеристиките на ловностопанския район“, коментират ловци. Експертите на министерството, обаче, не са съгласни ограничението да отпадне.
 
Снимка: pixabay.com

Междувременно ветеринарните власти в Тайван откриха вируса на АЧС в салам, произведен в Китай от световен лидер.

Тайвански зам.-министър на селското стопанство обяви, че в салам, произведен от WH Group, е открит вируса на Африканската чума по свинете (АЧС), съобщи kazakh-zerno.kz. Сега производствените мощности на компанията са подложени на щателна проверка.
 
Заразата активно се разпространява в Китай. Затова Тайван засили проверките на вносното свинско месо и на продуктите, произведени от него.
 
Вирусът на АЧС е открит в китайски колбас, който е внесен в Тайван от турист. Заразеният салам е произведен в завод на WH Group - най-големият в света производител на свинско месо. Собственост на тази компания е също американският месопреработвател Smithfield Foods, като по този начин тя е свързана и с полската група Animex - най-големия полски производител на свинско.