Темата с африканската чума по свинете се експлоатира, по нея има много спекулации. 

Земеделците да бъдат извадени от Закона за горивата?


„Трябваше да има по-строги мерки относно АЧС. Прекалената демокрация, свободия и политизирането на проблемите ни докараха до това. Да угодим на този, да не угодим на другия и т.н. Станаха много специалисти, които разбират от африканска чума и започнаха да се изказват непремерено в определена посока. Затова се получава така. Това е чума, тук трябваше да се действа твърдо според мен”, заяви в Добрич Костадин Костадинов, председател на НАЗ за Агри.БГ.

„Знаете, че чумата е в Добруджа още от преди една година. Оградата по сухоземната граница с Румъния си свърши работата, доколкото можа. Но имаше умишлени разрязвания на мрежата”, уточни още зърнопроизводителят.

По думите му земеделската продукция няма как да бъде заразена. За реколтата няма абсолютно никакъв проблем. 


Твърде много се спекулира и се смята, че фуражите са виновни за пренасяне на заболяването, допълни още Костадин Костадинов:

„Български фуражи се изнасят, малка част остават тук. А фуражите, които се приготвят в самите свинекомплекси, минават през термична обработка, която убива вируса”.


Температурата на гранулираните фуражи е над 70 градуса, които унищожават преносителя на болестта. Законът за фуражите забранява храненето на животните с фуражни суровини, получени от преработката на странични животински продукти. Освен това е забранено даването на кухненски отпадъци или суровини, съдържащи кухненски отпадъци. Всички фуражни предприятия, които произвеждат комбинирани фуражи и ги реализират у нас или в чужбина, са подложени в момента на засилен контрол.