Законът за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и нефтени продукти, познат като Закон за горивата, влезе в сила от началото на месец юни. Вчера се проведе поредната среща на Работна група за промени в закона. Причината – земеделците настояват да излязат от обхвата на документа.

Законът за горивата отново във фокуса на среща в Министерство на икономиката


Разпоредбите в закона към момента задължават земеделските производители, които купуват горива на едро, да влязат в специален регистър, поддържан на национално равнище от Министерството на икономиката. Законът е в сила вече почти месец, но за стопаните нищо не се е променило. Причината е, че още не е готова наредбата, която ще определя стъпка по стъпка създаването и воденето на регистъра. 


Земеделските стопани се надяваха, че още преди да влезе в сила наредбата, Законът за горивата ще бъде променен и те ще бъдат изключени от неговото действие. Така и стана.


„Видяхме разум в Министерството на икономиката. Специалистите не виждат нашето място в закона. В работната група в министерството единодушно беше подкрепена идеята, че зърнопроизводителите нямаме място в този закон“, коментира Цветан Берберов от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) за Агри.БГ.


Очаква се законопроектът да бъде внесен в Министерски съвет и след едномесечен срок за обществено гласуване, да влезе и в Парламента.


„С това изменение излизаме от обхвата на този закон. Ние не сме търговци, а сме крайни потребители. Заплащаме акциз, ДДС и ползваме горивото за производство на крайна селскостопанска продукция“, категоричен е Костадин Костадинов, председател на НАЗ.
Между 14 и 20 септември законопроектът трябва да влезе в Парламента.