Политическа партия ГЕРБ очаквано събра най-висок вот на предсрочните параламентарни избори. За първи път на парламентарни избори Движението за права и свободи (ДПС) има най-висок ръст сред електората в селата. 
 
По данни на социологическата агенция "Алфа рисърч" най-висок процент от гласоподавателите в селата – 37% са гласували да ДПС. 22% от живеещите на село са гласували за ГЕРБ, а 17% за БСП. 
 
При обработени 87.33% протоколи на СИК в РИК към 07,45 часа ГЕРБ получава 32,61% от вота на българските граждани, на второ място се подрежда БСП Лява България – с 15,27%, следвана с по-малко от 1% разлика от ДПС – 14,96%. Над четирипроцентната бариера за влизане в Парламента са  Реформаторският блок - БЗНС, ДБГ, ДСБ, НПСД, СДС (8.87% ), Патриотичен фронт - НФСБ И ВМРО (7.32%),  България без цензура (5,58%), Атака (4,56%) и АБВ (4.19%). 
 
Според тези данни осемте политически партии влизат в следващия парламент. 

Ще заработи ли и в какъв формат следващият парламент предстои да разберем. Какви обаче са възможните сценарии за Министерството на земеделието и храните:
 
По предварителни анализи на политолози, ако ГЕРБ влезе в коалиция с ДПС, това задължително ще гарантира министерско кресло за кадър от коалиционния партньор. През годините ДПС има натрупан богат опит в МЗХ и ДФЗ, където и до днес има значителен брой кадруващи. Досегашното управление на БСП и предходното на ГЕРБ са единствената по-сериозна пауза, в която ДПС няма пряко участие в управлението на аграрните ведомства. Излъченият през 2009-а от ГЕРБ министър на земеделието и храните Мирослав Найденов, обаче също бе свързван като близък на ДПС. Преди това ДПС управляваше земеделското министерство чрез мандатите на Мехмед Дикме, Нихат Кабил и Валери Цветанов.
 
Ако се случи по-малко възможният вариант - коалиция между ГЕРБ и Реформаторския блок, то тогава земеделското министерство със сигурност ще бъде поето от кадър на ГЕРБ, коментират анализаторите. Сериозно спрягано име е това на Десислава Танева, която в мандата на ГЕРБ бе Председател на Парламентарната комисия по земеделие и гори. Макар да има в своята кариаера свързаност с фирми от агробизнеса, Танева вече над 7 години е изцяло политическа фигура и е твърде възможен кандидат за министерското кресло.
 
Управлението на Министерството на земеделието остава една от най-атрактивните политически хапки, заедно с това на Регионалното развитие. Средствата по европейските програми за земеделие и развитие на селските райони в периода до 2020-а година, които включват както инвестиции в агробизнеса, така и инфраструктурни и инвестиционни проекти за общините с включително 100% субсидии от ЕС са сериозна цел на фронта на политическите играчи.
 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!