Президентът Росен Плевнелиев е в Плевен по повод Деня на лозаря – Трифон Зарезан. Плевнелиев разгледа Експерименталната база на Института по лозарство и винарство (ИЛВ), в която се съхранява най-голямата ампелографска колекция на Балканите с 1 865 гроздови сорта.

 

Плевнелиев разгледа избата на ИЛВ и дегустира бяло вино от „Кайлъшки мискет”, както и червено вино от тазгодишната реколта от сорта „Кайлъшки рубин”, за който през 2010 година институтът е получил сертификат от ИАСАС. Държавният глава изслуша с интерес представянето на избата от доц. д-р Татяна Йончева, научен секретар и ръководител отдел „Винарство и химия” в Лозаро-винарския институт в Плевен.

 

Росен Плевнелиев зарязва лозя в Плевен

 

Плевнелиев прояви интерес към сортовете вина от ампелографската колекция, в която има и бутилки вино от миналия век. Директорът на ИЛВ доц. Иван Пачев подари на държавния глава бутилка вино, стара реколта. „Трябва да разказваме на хората по света за българското вино, защото траките са били първите производители на вино в Европа”, заяви Плевнелиев пред ръководството на ИЛВ.

 

Визитата на държавния глава продължи с участие в церемонията за традиционния празник Трифон Зарезан в Професионалната гимназия по лозарство и винарство (ПГЛВ) в Плевен.

 

Росен Плевнелиев в ИЛВ Плевен

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!