Юли започва с горещо време, но и с наличие на добри влагозапаси, сочи месечната агропрогноза на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). 

Зърнопроизводителите дадоха официален старт на Жътва 2022

Агрометеоролозите отчитат, че влажността в 50 и 100-сантиметровия слой заради падналите наднормени юнски валежи надвишава на много места в страната 80-100 l/m² (Враца – 169 l/m², Монтана – 91 l/m², Шумен – 113 l/m², София – 153 l/m², Пловдив – 110 l/m², Сливен – 98 l/m², Бургас – 95 l/m²).

НИМХ: В края на първото и началото на второто десетдневие на месеца се прогнозира нормализиране на топлинните условия и валежи със стопанско значение, които ще поддържат добро нивото на почвените влагозапаси в 50-сантиметровия слой - над 75% от ППВ. 

„Те ще са много важни за царевицата и слънчогледа, които са в репродуктивен стадий от развитието си, с високи изисквания към влагата в почвата. При царевицата през междуфазния период изметляване-млечна зрелост дневният водоразход достига 6-7 м3/дка”, обясняват експертите.

До средата на юли вегетацията на пролетниците ще се осъществява с умерени темпове при близки до обичайните топлини условия. При царевицата, в зависимост от ранозрелостта й, ще се наблюдават различни фази: листообразуване, изметляване, цъфтеж на метлицата и изсвиляване. При слънчогледа в полските райони ще преобладава фаза цъфтеж, а при посевите във високите полета – формиране на съцветие.

В началото на третото десетдневие част от ранните хибриди царевица в полските райони ще встъпят във фаза млечна зрелост. При слънчогледа ще протича формиране и наливане на семената. В края на месеца при засетите в агротехнически срок посеви със слънчоглед на места в Дунавската равнина (агростанциите Бъзовец, Кнежа, Новачене) и в югоизточните райони ще се наблюдава начало на фаза узряване.

Прогнозираното сухо, топло и горещо време през третото десетдневие ще ограничава развитието на редица гъбни болести, с изключение на брашнестите мани по зеленчуковите култури, овошките и лозите. 

В овощните градини борбата срещу болестите е препоръчително да се комбинира с тази срещу второто поколение плодови червеи, а при лозата – срещу гъсениците от второто поколение на гроздовия молец. 

Условия за провеждане на растителнозащитните пръскания ще има в началото на юли, през втората половина от второто и през повечето дни от третото десетдневие. 

Третиранията срещу болестите и вредителите трябва да се извършват през по-хладните часове на деня с препарати с подходящ карантинен срок, съобразен с периода на зреене на културите, се посочва още в месечната агропрогноза.