България е имала стабилно производство и то доста преди другите страни да са стигнали до този етап на развитието си. За съжаление, сега ни изпреварват. Това стана, защото някои държави не извършиха тази глупост да раздробят земята. Това каза за Фермер.БГ Димитър Гайдаджиев, преработвател. 
 
 
„Другите държави запазиха голяма част от окрупнената си земя и съответно законовата база – да кажем в Гърция, е доста по-различна от тази, която е в България и позволява на фермерите да работят по-лесно, като изключим субсидиите, които получават. 
Като пример – един производител на фъстъци в Пловдивско получава от порядъка на 26 лв., а в Гърция един производител на дка получава между 26 и 30 евро“, каза Гайдаджиев. 
 
Според него, за да се подобри ситуацията и производителите, и държавата трябва да предприемат нещо. 
„Държавата би трябвало да подпомага, но същевременно и самите производители трябва по-бързо да променят мисленето си и наистина да окрупнят площите, които отглеждат като култури. Имайки поглед и върху износа, и върху това, което търсят западните партньори на България, те търсят производители със сериозни обеми и качество. Те не търсят разпокъсани площи, да кажем – на 5 или 10 дка кайсии, които един германски търговец или преработвател какво да го прави? С това той не може да натовари дори един камион, който да излезе от България“, коментира преработвателят. 
 
 
Като най-добър пример в Европа той посочи Полша. 
„Това е може би най-големият производител на ябълки в Европа. Това е един и от най-големите доставчици на диворастящи плодове. Най-интересното е, че наскоро започнаха да се появяват предложения за корнишон от Полша, нещо, което допреди една година нямаше как да се случи“, каза Гайдаджиев. 
 
По думите му причината за това е, че Полша е агресивна на чужди пазари, но същевременно много агресивно защитата собственото си производство и собствените си производители.