Образованието въобще не е на добро ниво. Системата трябва да се промени. Това каза Николай Неделчев, фермер и собственик на преработвателно предприятие във Велики Преслав за Фермер.БГ.
 
 
„Един от най-големите проблеми в сектора е липсата на работна ръка. При мен работят около 50 души. Справяме се трудно, а според мен глад има за всякакъв вид работна ръка“, обясни Неделчев.
 
По думите му образованието у нас не е на добро ниво.
 
„Не може да има 70 хил. работни места за студенти, а общият им брой да е 50 хил. души. Не може да влизаме да учим с двойки, а след това поне 10-15% от всички тези студенти да заминават в чужбина. Няма как университетите да се молят на студентите да отидат да учат и после да чакаме някакво образование“, категоричен е фермерът.
 
Специално аз не съм видял да има практики, допълва Неделчев.
 
„Миналата година имах обява, че финансирам студенти, които желаят да отидат да учат и след това да подпишат договор за работа. Тази година един човек ми се обади. Обясни, че е от Разград и така и не дойде“, сподели собственикът на преработвателното предприятие. 
 
Според Николай Неделчев много неща в образователната система трябва да се променят.
 
„Самата система трябва да се промени. По съзнателните деца отиват да учат в чужбина, а по-богатите родители ги пращат да завършат средното си образование там. Аз имам две деца и съжалявам, че едното пое по моя път към селското стопанство, а не замина в чужбина. Трудно се работи в България“, заключи Неделчев. 
 
Производителят обясни, че ще се възползва от наемането на работна ръка от други страни.