Първото заседание на Съвета по земеделие под председателството на Германия засегна темата за изготвянето на Стратегическите планове. Земеделските министри принципно се съгласиха, че тези планове трябва да отговарят на приоритетите на стратегията „От фермата до трапезата“, но изразиха смесени позиции по отношение на очакваните препоръки от Европейската комисия (ЕК).

Новите екосхеми: Доброволни или задължителни?

По план тези препоръки трябва да се предоставят за предварително обсъждане с държавите членки през есента, преди те да бъдат официално публикувани през последното тримесечие на 2020 г., се казва в последния бюлетин за ОСП на Министерството на земеделието (МЗХГ).

Ресорните министри призоваха за повече прозрачност, гъвкавост и бързина при изготвянето и официалното публикуване на препоръките. Те обърнаха сериозно внимание, че никакви допълнителни изисквания и условия не трябва да възпрепятстват окончателното одобрение на Стратегическите планове.

Голям брой делегации настояха, че принципите на субсидиарност и прозрачност трябва да бъдат водещи при одобряване на Стратегическите планове. Според тях трябва да се избегне всякакво допълнително забавяне на преговорите, което може да доведе до голяма несигурност за селскостопанския сектор. 

ЕК: Препоръките няма да бъдат законово задължение за държавите членки, но ще бъдат взети предвид при одобрението на Стратегическите планове. 

По време на срещата стана ясно още, че целите на стратегията „От фермата до трапезата“ са „политически“, а именно въвеждането на устойчиво производство на храни. Те трябва да бъдат постигнати на ниво ЕС, а не отделно от всяка страна. 

Министрите изказаха различни мнения и по отношение на „зелената архитектура“. Немското председателство има за цел да постигне споразумение относно пакета за реформа на ОСП след 2020 г. и да изготви заключения на Съвета относно стратегията „От фермата до трапезата“, които да бъдат приети от Съвета на министрите през октомври 2020 г. 

Следващото заседание на Съвета по селско стопанство се очаква на 19 – 20 октомври.

Следете темата и на cap4us.agri.bg.