Сортът Новоселска гъмза трябва да се възстанови, тъй като той е типичен за видинския регион. Това каза Красимира Владимирова, главен експерт по лозарство в Опитна станция по земеделие- Видин пред Фокус.
 
„Няма го този капацитет от лозята, който сме имали преди време. Прави впечатление обаче, че при новозасадените лозя има интерес към сорта „Гъмза“. Това е един прекрасен сорт, вярно но не се отчита това, че е капризен“, обясни Красимира Владимирова.
 
Според нея сортът „Новоселска гъмза“ е с добро качество за производството на вино.
 
„Проблемът при гъмзата е тънката ципа, но гроздът е много голям. Има начин, по който да бъде заздравена ципата и трябва да възродим отново използването на сорта, като лично аз много го пропагандирам, защото това си е видинският сорт“, каза Красимира Владимирова.
 
Според нея „Сухиндолската гъмза“ и „Плевенската гъмза“ нямат голяма част от качествата на гроздето сорт „Новоселската гъмза“. Красимира Владимирова обясни, че се предприемат мерки за създаването отново на масиви с „Новоселска гъмза“. 
 
„В района на Ново село, землищата на околните села Флорентин, Винарово и Неговановци има все още площи със сорта „Новоселска гъмза“ и там са новите лозови масиви с насаждения от този сорт“, допълни специалистът.