С над 50% по-високи от миналогодишните средни добиви от пшеницата са причината за сериозното увеличение на събраната продукция тази година. Това се отчита в последния оперативен анализ на Земеделското министерство. Повече е реколтата и от останалите есенници.

Данните към 29 юли при ожънати над 98% от площите с ечемик и около 90% от тези с пшеница и маслодайна рапица показват, че реколтата е с между 23,8% и 39,5% (за пшеница) повече от добитото по същия период на миналата година. Впечатляващ е и ръстът в производството на тритикале – с 63,8%, като средните добиви от културата достигат 408 кг/дка.

Към момента средният добив от пшеница в страната е 603 кг/дка, ечемик – 537 кг/дка, маслодайна рапица – 282 кг/дка.

Поради по-бавния темп на жътвената кампания прибраните количества ръж изостават с около 3% спрямо година по-рано, се посочва още в анализа. Въпреки по-слабото производство към момента, добивите от декар са се увеличили с 10%, достигайки средно до 263 кг/дка.

Според последните оперативни данни площите за реколтиране с маслодаен слънчоглед са с 2,4% над нивото отпреди една година, а тези с царевица за зърно – с 1,7% по-малко. Производители от различни райони споделиха пред Агри.БГ, че царевицата е сериозно засегната от сушата и жегите, които продължават.