Тазгодишният празник на черешата започва днес, 24 юни в Кюстендил и за първи път ще продължи три дни, до 26 юни, отбелязват от отдел Култура в общината. 
 
През месец юни ежегодно се посвещават няколко дни на Празника на черешата, който се свързва със славата на кюстендилския край като Овощната градина на България. 
 
Тази година, традиционно, Институтът по земеделие е със силно участие, при представянето на разнообразни и нови сортове череши, създадени в Кюстендил и отгледани от земеделските производители в региона. 
 
Освен песните и танците, на празника има и щандове с череши, това е трудът на хората - своята продукция ще представят около 40 читалища и 10 производители.
 
„В градинката пред общината, само на 25 юни, около 40 читалища ще представят своите богато украсени маси с череши в различни цветове, като се почне от жълто и се стигне до тъмно червено. В този ден ние правим конкурс за най-едра череша, най-красиво аранжиран щанд и най-атрактивно вешало. Ако не знаете какво значи „вешало“, това е подреждане на череши по особен начин, като накрая прилича на голям грозд, с различни цветове и сортове череши. Самата подредба е интересно събитие. Имаме АРТ работилници с деца, на които ги учим как да подреждат вешало и как да правят пана от череши“, обясни Димитринка Укалска, началник отдел Култура и духовно развитие, Кюстендил. 
 
Самата традиция се заражда първо с картините на Майстора, които са се редили с череши, след това читалищата започват да правят емблемите си с череши, пишат се различни имена на градове и села. Друга неизменна част от Празника на черешата са работилниците за деца, които непрекъснато го съпътстват, защото децата непрестанно трябва да се усмихват, а ние като организатори, се грижим за това, коментира още тя. 
 
За първа година ще се проведе кулинарна надпревара Череши в кухнята, която ще се води от Милица Гладнишка. В състезанието ще участват ученици от различни професионални гимназии от Благоевград, Петрич, Дупница, Кюстендил. А същото така и читалищата. 
Надпреварата ще се проведе в 2 категории – предварително приготвени ястия с череши, и такива, които ще се правят на място. Имаме и жури, което ще оценява специалистите в различни категории, като най-вкусни, най-атрактивни и други, допълни Укалска.
 
Тазгодишната програма на празника е отново многоцветна. Традиционно, ще се проведе и Фолклорния празник Черешчица род родила, който вече е международен.
 
„Надявам се тази пъстра програма да зарадва туристите на града, както и самите кюстендилци, защото в тези дни, хората се събират, общуват по различен начин. Това променя нашето отношение, прави ни по-добри“, заключи Димитринка Укалска. 
 
ПРОГРАМА НА СЪБИТИЕТО
(24 юни - 26 юни)
 
24 ЮНИ (ПЕТЪК) Градинката пред Община Кюстендил 
15:00 Изложение и демонстрация на занаяти 
16:00 Редене на пана с череши 
17:30 Забавна програма и игри с череши „Мама, татко и аз" ХГ „Вл. Димитров-Майстора"
18:00 Изложба с творби на студентите от НХА, участници в Пленера в с. Шишковци Площад „Велбъжд" 
19:00 Празничен концерт с участието на румънската поп изпълнителка Alexandra Stan 
 
25 ЮНИ (СЪБОТА) Градинката пред Община Кюстендил 
09:00 Вело-поход до село Раждавица. Кратка туристическа обиколка с велосипед за разглеждане на плодородните места в подножието на Конявската планина 
10:00 Изложба-базар на череши и черешови произведения • Изложение на занаятчии и производители • Арт-работилници за деца 
11:00 Официално откриване на празника • Представяне на перспективни сортове череши за страната и района от Института по земеделие - Кюстендил • Конкурс за най-едра череша, най-атрактивно вешало, най-красив черешов щанд • Конкурс за най-оригинално занаятчийско произведение на тема череша 
12:00 Фолклорен празник „Черешчица род родила" 
14:00 Безплатна туристическа обиколка в град Кюстендил (туристическа обиколка с гид до обектите: Община Кюстендил, Катедрален храм „Успение Богородично", Килийно училище, Пиргова кула, Римски терми, джамия „Ахмед бей", Чифте баня, Дервиш баня, Художествена галерия „Владимир Димитров - Майстора", Къща музей „Димиrьр Пешев", Регионален исторически музей) 
15:30 Обявяване на резултатите от конкурса за най-едра череша, най- атрактивно вешало, най-красив черешов щанд 
16:00 Безплатна туристическа обиколка в град Кюстендил (туристическа обиколка с гид до обектите: Община Кюстендил, Катедрален храм „Успение Богородично", Килийно училище, Пиргова кула, Римски терми, джамия „Ахмед бей", Чифте баня, Дервиш баня, Художествена галерия „Владимир Димитров- Майстора", Къща музей „Димитър Пешев", Регионален исторически музей) 
17:00 Туристически маршрут до лесопарк „Хисарлъка". Посещение на Акропола на Пауталия 
 
26 ЮНИ (НЕДЕЛЯ) Градинката пред Община Кюстендил 
10:00 Фолклорен празник „Черешчица род родила" 
• Изложение на занаятчии и производители 
• Арт-работилници за деца - редене на вешала и пана 
11:00 Кулинарна надпревара „Череши в кухнята"с Милица Гладнишка 
12:30 Фолклорен празник „Черешчица род родила"