400 са жителите на девинското село Осиково. Земеделието и животновъдството са основния поминък за почти всички. В Осиково от близо четвърт век голяма част от хората се занимават с отглеждането на ягоди. Кметът Велин Палигоров сподели в интервю за Фермер.БГ, че село Осиково е най-активното в земеделието в цялата Смолянска област. Ягоди, картофи, домати са основните култури, които отглеждат хората от Осиково. Дори празник на ягодата имат.

 

Г-н Палигоров, казахте, че сте единственото село в региона, в което се отглеждат ягоди. Имате и празник на ягодата.
От 2011 г. организираме Празник на ягодата като част от празника на селото. В нашата област ягоди се отглеждат само в Осиково. От 24 години производството на ягоди е един от основните за нашите земеделски производители. Затова ягодата за нас е вече основен поминък. Затова и в герба на Осиково има и ягода. Отглеждаме високопланинска ягода, тъй като селото е разположено на 1 300 м надморска височина. Реколтата се прибира между 15 юни и 10 август.

 

Тази година имахте ли проблем с неблагоприятните климатични условия?
Ягодите са много чувствителни на климатични аномалии. Тази година и при нас имаше много дъждове, което се отрази негативно на реколтата. С 35-40% са по-ниски добивите от ягоди тази година. Преовлажняването доведе и до влошаване на качеството на плодовете.

 

На какви цени реализирате произведената продукция и къде са пазарите за ягоди?
Работим основно на вътрешния пазар. При нас проблем с пазарите няма – търговците сами идват при нас за продукцията, която нашите земеделски производители получават. Имаме договори, но тази година не можем да осигурим количествата ягоди, които се търсят. Изкупните цени тази година също са повлияни от проблемите с дъждовете, които имахме. През 2013 г. цената на ягодите стигна 3 лв/кг, но сега производителите продадоха продукцията си по 2-2.20 лв/кг, за по-дребните плодове цената беше още по-ниска – средно 1.60 лв/кг.

 

Добивите от картофи добри ли са?
Освен ягодите, традиционни за нас са и производството на картофи и на домати. Тук природата е благоприятна за отглеждането на естествено биологични плодове и зеленчуци. Землището на селото е на няколко пояса и това позволява на хората да отглеждат различни зеленчуци. Всички култури тази година в различна степен пострадаха от неблагоприятните климатични условия и добивите определено са по-ниски в сравнение с миналата година.

 

Разкажете повече за Празника на ягодата.
Празникът – на ягодата и на селото, ще се проведе на 15 и 16 август. Преди организирахме по-мащабен Фестивал на ягодата, но сега средствата не стигат. Въпреки това ще бъдат отличени стопаните, отгледали най-хубави ягоди. Награди са предвидени за земеделските производители, заложили на най-добрите сортове ягоди, както и за тези, получили най-високи добиви през тази година. Специално искам да отбележа, че ще награди ще бъдат връчени и на млади семейства, за които земеделието е основен бизнес. Дори младо семейство чужденци, студенти в Пловдив, оглеждат тук ягоди на около 4 дка. Почерпка ще има и за всички гости на празника. В Осиково се произвежда ягодова ракия, стопаните буквално експериментират с продуктите, които произвеждат. Имаме си и наш специалитет – квасено овче мляко с ягоди и мед.

 

 

Ваня КЮРЧЕВА, Фермер.БГ

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!