Спец ветеринарен отряд ще изгражда коридор за трафик на здравите животни от шапните зони към други части на страната, обмислят от МЗХ. Целта е животните, които не са болни да влязат в кланици и така да бъдат реализирани за месо по Великден и Гергьовден, вместо да бъдат унищожени и загробени заедно с болните.

 

Коридорът за извеждане на добитък ще бъде съпроводен със специални мерки за сигурност и след съгласуване с ЕК. Предполага се, че това ще се случи до края на седмицта.

 

„Изобщо не вярвам. Много пъти ни лъгаха”, коментираха помежду си фермери. Още не е ясно и кои ще бъдат кланиците, които ще реализират месната продукция. В Бургас има две, които не работят. Животновъди се притесняват, че до празниците агнетата им ще станат непродаваеми заради наднорменото тегло и това ще им донесе нови загуби.

 

От днес трябва да започнат обещаните обезщетения на 100 % на хората, чиито животни са умъртвени. От вторник парите за фуража, а в сряда на Министерски съвет вече трябва да се вземе окончателното решение, кога започват изграждането на пограничната ограда. При среща с животновъди миналата седмица министър Мирослав Найденов се разчувства и обясни на стопаните, че той ще говори с премиера да ги вземат като общи работници за строежа.

 

"Ще ви ангажирам вас, хората, които желаят и могат да работят, вие да се включите, за да може тези надници да отидат при вас, докато не гледате животни заради карантината”, каза министър Найденов.