Кръгове в земеделието работят по идеята за създаване на Гранционен фонд за маслодайната роза. Предложението е направено в МЗХ и одобрено като идея. Нещо повече, мисли се по варианти за облекчено кредитиране на розопроизводителите, защо не и държавна помощ, нещо като розова de minimis, се говори в средите.

Голяма заслуга за договореностите имат от Националния съюз на производителите на етерично-маслени култури. От там има още няколко интересни предложения, които МЗХ ще обмисли.

Много голям проблем за стопаните на рози е, че ако искат кредит, трябва да го обезпечат с буквално цялото си имущество, което създава несигурност за инвестицията им.  В бъдеще се предвижда представянето на запис на заповед или поръчителство. По този начин ще се разширят възможностите на земеделските производители да кандидатстват по различните европроекти.

В края на седмицата се говори, че ще има среща между зам.-министър Цветан Димитров и представители на бранша за да обсъдят  възможностите за държавно субсидиране на маслодайната роза.