Представители на ПП Обединени земеделци се поклониха пред мъчениците на тоталитарната система и поднесоха цветя пред мемориала на жертвите на комунистическия режим край НДК в София.


Председателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева, Красимир Вълев, председател на Столичната областна организация и земеделци от София присъстваха на 9 септември 2013. г. на панихида и поклонение, организирано от Съюза на репресираните в България.


„Нека никога повече не позволяваме в нашата родина да има мракобесие и комунистически терор!”. Около това се обединиха, 69 години след началото на тоталитарния режим, наследниците на хилядите българи, избити без съд и присъда и подложени на репресии по време на червения терор. Паметта на жертвите на комунизма ни задължава да бъдем бдителни и да не допускаме посегателства срещу свободата и демокрацията в България, коментира Петя Ставрева.

 

----

Камен Трифонов е роден на 28 януари 1929 г. По време на комунистическия режим в България е преживял политическо преследване и изтезание. За себе си той казва: „Аз съм земеделец”. През 1950 г. заедно с други свои съратници – земеделци организира нелегална група, чиято цел е да възстанови БЗНС „Никола Петков” и да се противопостави на незаконното отнемане на земеделските имоти на хората. На 08.04.1951 г. е арестуван. Съдебният процес срещу задържаните започва през есента на същата година. Г-н Камен Трифонов е осъден на смърт. След една година в очакване на изпълнението на присъдата, той научава, че е заменена с 20 години лишаване от свобода. По-късно разбира, че присъдата е отменена още през месец март 1952 г., но през цялото време го третират като смъртник.


През следващите десет години от живота си той последователно изтърпява своята присъда във Врачанския, Софийския, Плевенския и Пазарджишкия затвор. След освобождаването му го задължават да остане в Пазарджик. Според Държавна сигурност той няма право да живее и работи нито в столицата, нито в родния си край.


Публикуваните две стихотворения са написани след политическите промени през 1989 г. Но са написани на базата на ръкопис, писан в затвора и отразяват един истински момент от февруари 1951, когато той е бил доведен от Врачанския затвор в София, за да свидетелства в процес срещу висшето ръководство на неговата вече забранена партия БЗНС „Никола Петков”

 

 

 

вижте още : "Печелбари от страданието"