Небрежното боравене с огън в сухото време рязко увеличи броя на пожарите, предупредиха от полицията.
 
 
Само за един ден в понеделник в област Кюстендил огнеборците са гасили 21 пожара, съобщи БТА. Повечето инциденти са причинени от небрежност, като четири от тях са нанесли материални щети.
 
Пожар в землището на село Кършалево, община Кюстендил, е обхванал около 300 декара сухи треви. Изгорели са четири сгради, бунгало и фургон.
 
При друг инцидент в село Църварица, община Невестино, огънят е тръгнал от селскостопанска постройка, която е изпепелена. Изгорели са и дърва за огрев и един декар овощна градина.
 
В село Яхиново, община Дупница, пожар, причинен също от небрежност, е погълнал барака и десет овощни дръвчета. Друго огнище е възникнало в гора в землището на Бобов дол, като е унищожило десет декара широколистна гора в района.
 
 
Районната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Кюстендил съобщи преди седмица, че само на 9 и 10 март са гасени 65 пожара в областта, като през втория ден засегнатите площи са надхвърлили 1 000 декара – дворове, земеделски земи и гори.
 
Противопожарните власти отново припомниха, че в България е абсолютно забранено паленето на стърнища. Забраната се отнася и паленето на огън на открито във ветровито време.
 
Забранено е изхвърлянето на фасове и на стъклени бутилки, които могат да имат ефекта на лупа. Ако палите огън в собствения си двор също трябва да обезопасите със съдове с вода и пясък. Забранено е да се пали огън и близо до спрени автомобили.