Ферма край  град Димово едва не изгоря заради запалени сухи треви. Пламъците застрашили най-сериозно намиращите се в непосредствена близост оранжерии. Имало сериозна опасност дори за селскостопанската техника, която била в двора на имението. Само бързата намеса на огнеборците предотвратила разрастване на огъня и опожаряването им.

Какви са най-големите ви трудности като земеделски производители в момента?

„Много е опасно да се пали огън близо до оранжерия. Повечето са покрити с найлон, а той е лесно запалим, гори бързо и със силен пламък, което го прави опасен в такива моменти. На пазара се предлагат и оранжерии от материали клас В т.е.  устойчиви на запалване при малък пламък за кратък период от време и не предизвикват разпространение на големи пламъци, но те са по-скъпи. Вариант е да се заоре една достатъчно голяма площ около самата оранжерия, но и това не е гаранция, защото а случайно прехвръкнала искра наоколо създава опасност“, коментира Веселин Петров, който също отглежда зеленчуци в оранжерия и си дава точна сметка колко голяма би могла да е щетата за стопаните в Димово.

Само за последното денонощие запалване на сухи треви и храсти опожариха общо 135 декара в Монтанско. В местността Ябълките край Берковица са гасени 30 декара, край село Гаврил Геново 5, а край Лом са цели 100 декара земя.

„Това е пожароопасен сезон по принцип. Всеки от нас е виждал как тук и там все някой нещо пали. Нямаме достатъчно култура в това отношение и затова ще си носим последствията. Само дано и в прекия, и в преносния смисъл на думата да не изгори някой съвсем невинен човек“, обобщава Веселин.

Прави впечатление, че такива запалвания са факт предимно в селските райони, където и контролът е по-слаб. В област Плевен например през последното денонощие са гасени огнища в 5 села - Муселиево, Крета, Писарово, Божурлук и Козар Белене.