Земеделските роботи пристъпват към работа, за да разтоварят фермери от монотонните задачи, саденето, грижата за културите и събирането на реколтата. Те ще решат и проблема с дефицита на работна ръка, пише East Fruit.

Идеи за полезни иновации в птицефермите

В последно време интересът към иновациите на пазара на робото расте. Това води до появата на разнообразни роботи и автоматизирана самоходна агротехника на базата на GPS.

Съгласно доклад на Kenneth Research за световния пазар на земеделски роботи, населението на планетата ще нарасне с 90% до 9,7 млрд. към 2050 г. Производството на плодове и зеленчуци ще се удвои.

Към този период площите за растителни култури в цял свят ще се удвоят и ще възлизат на 140 млн. хектара. Заетостта в селскостопанския сектор на свой ред ще намалее двойно. Това ще доведе до дефицит на 5 млн. души събирачи на плодове.

Дефицитът на полеви работници създава риск над 10% от плодовете и зеленчуците в цял свят да не бъдат събрани. Този показател е еквивалентен на потреблението на ЕС за година.

Защо са нужни на фермера земеделски роботи?

Селскостопанските роботи са автономни машини, които се използват за повишаване на качеството и ефективността на реколтата, минимизиране на зависимостта от ръчен труд и увеличаване на общата производителност.

Роботите могат да изпълняват сложни и монотонни за човека дейности. Такива, свързани с разтоварването, поливането, торенето, плевенето, събирането на данни, картографирането на ниви, анализа на почва, мониторинга на околната среда и т.н.

Какво са роботи и коботи?

Сега в много сфери на промишлеността, в това число и в земеделието, роботите са се превърнали в коботи. Т.е. колаборативни роботи, на които може да се повери изпълнението на различни задачи, характерни за човека.

С помощта на IoT (интернет на нещата) коботите могат да изпълняват по-прецизни задачи в зависимост от приложението им. Те ще бъдат един от най-бързо растящите сегменти в промишлената автоматизация.

Повече роботи - по-малко човешки грешки

Благодарение на интернет, роботите с лекота предсказват климатичните условия и работят съобразно тях. Освен това роботи като безпилотните трактори и самоходната техника, могат да функционират без намесата на човека и то по различно време на денонощието, адаптирайки се към развитието на културите и състоянието на реколтата.

В агробизнеса роботизацията може да реши доста задачи - мониторинг, прогнозиране, понижаване на себестойността на селското стопанство, повишаване на качествените показатели и екологичното натоварване на земеделието, повишаване на конкурентоспособността на малките фермери и безопасността в сектора, решаване на проблема с работната ръка, намаляване на разходите за персонал и т.н.

Съгласно доклада на Kenneth Research се очаква на пазарът на земеделски роботи да се развива със средногодишно темпо с по 21,1% до 2024 г.

Така, ако през 2016 г. той е бил оценен на 3,2 млрд. долара, до 2027 г. трябва да достигне 17,8 млрд. долара.

 


ВИЖТЕ ОЩЕ:

Тенденцията продължава: Няма желаещи да работят в земеделието

Kubota с отличие за автоматизирана система за събиране на плодове

Градски, вертикални и автоматизирани - Forbes описа фермите на бъдещето