Преди броени дни компанията Kubota бе отличена с наградата Agrifuture Concept Winner 2022 по време на най-голямото в света изложение за земеделска техника AGRITECHNICA. Победителят представлява автоматизирана система за събиране на плодове, която е разработена съвместно с Tevel Aerobotics Technologies. Високата оценка идва не само заради иновативността на продукта, но и заради реалния му потенциал да бъде осъществен, пише Kubota.com.

Една от най-добрите кравеферми в Добруджа се разширява и модернизира

Наградата Agrifuture Concept Winner 2022 на AGRITECHNICA се дава за новаторски решения, които имат шансове да бъдат внедрени в земеделския отрасъл през следващите 5-10 години.

Продуктът на компаниите Kubota и Tevel представлява автоматизирана система за ферми за плодове. Той е високо оценен заради своята универсалност и осъществимост. Може да бъде прилаган в производства с различни размери.

Концепцията включва роботи, които събират плодове, снабдени с летящ автономен робот Tevel (FARTM) за автоматизиране на процеса на прибиране на реколтата по пътя на определянето на узрелите плодове чрез използването на изкуствен интелект. Комбинацията от дрон FAR Tevel с безпилотни трактори Kubota и друга земеделска техника позволява да се създават различни конфигурации според изискванията във всяка отделна ферма.

Отличеният продукт е модерно решение на проблема с дефицита на работна ръка в селскостопански сектор в цял свят. Очаква се, че системата носи още ползи - повишаване на качеството на продукцията и намаляване на хранителните отпадъци поради загуба на реколта за сметка на прецизното определяне на времето за събиране на плодовете.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Градски, вертикални и автоматизирани - Forbes описа фермите на бъдещето

Египетски бог вдъхнови създаването на робот, който пести вода и торове

Трактори John Deere от есента ще обработват земята без човешка помощ