Въпреки нарастващата безработица в Добричка област, желаещи да се ангажират в земеделското производство няма. Официалната статистика показва, че само за последния месец ръстът на безработните е скочил с 4,6 % в Добруджа.

Какви са най-големите ви трудности като земеделски производители в момента?

В същото време има сектори, които изнемогват от липса на работна ръка.  Зеленчукопроизводителят Маргарит Стефанов от Каварна споделя, че има остра нужда от квалифицирани хора. „Дори и да увеличиш възнаграждението, качеството и работата на човешкия ресурс не се увеличават. То си стои на това ниво, дори пада. В същото време заплатите се увеличават, но то няма и на кого да ги дадеш“, споделя зеленчукопроизводителят. Той наема хора за работа както в оранжериите, така и в полското производство и в складовете. 

„В животновъдството ситуацията отдавна е трагична, няма желаещи да работят“, обобщава Ангел Йонов, изпълнителен директор на Асоциацията за развъждане на черношарената порода у нас. От години проблемът с недостиг на работна ръка стои много остро пред фермерите. Това принуди една от най-добрите кравеферми в Добруджа да инвестира в роботи, които да доят кравите. Иновативните машини вече са внедрени във фермата в село Котленци и кравите се обучават сами да ходят до тях.

„Доенето е сериозно нещо. Некачествено свършената работа може да ти провали животното, да го изгубиш дори. Работната ръка е проблем, стоиш на тръни дали ще дойдат на следващия ден. Няма на кого да разчиташ“, споделя собственичката на кравефермата Радослава Рогова.  

Статистиката отчита, че в края на 2021 г. заплащането в земеделския сектор се е повишило средно с 10 % и достига 1620 лв. месечно. Въпреки нарасналите заплати, секторът си остава неатрактивен за безработните. През януари в Бюрата по труда в Добричка област са заявени 594 свободни работни места. От тях 134 са в сферата на преработването и земеделието. Поради предстоящия туристически сезон най-много работници се търсят в областта на хотелиерството и ресторантьорството.