Откритото второ прасе в Държавно ловно стопанство – град Тервел също е с положителна проба за АЧС, потвърди д-р Борислав Каменов, директор на ОДБХ, град Добрич.
 
 
То е открито в гората край село Каблешково, на 500 метра от първия труп на дивото прасе, намерен в петък миналата седмица. Още на 25 февруари стана ясно, че първото прасе е заразено и от БАБХ обявиха първично огнище на АЧС в Добричка област. Това доведе до свикване на областна епизоотична комисия, на която бяха набелязани мерки за неразпространение на заболяването. 
 
Освен стриктно спазване на биосигурността, в ловните и горски стопанства периодично ще се извършва претърсване на горите за наличие на умрели диви прасета, уточни д-р Каменов. Община Тервел е обособила терен за загробването им, който се намира на територията на ловното стопанство. Припомняме, че сигналът за първия намерен труп на умряло диво прасе е подаден от Георги Ботев, директор на Държавно ловно стопанство - град Тервел.
 
Първият случай на АЧС в областта беше в района на село Българево през ноември миналата година. В ловното стопанство са отстреляни 10 диви прасета, четири от които са с потвърдена проба за заболяването. В крайморските общини Шабла и Каварна вече са унищожени 80-90 % от домашните прасета в т.нар. задни дворове. Всички животни в Добричка област ще бъдат преброени. 
 
От началото на годината до сега са установени огнища на АЧС в съседните области Силистра и Варна. Д-р Борислав Каменов отново потвърди, че в съседна Румъния заболяването се развива лавинообразно и от началото на 2018 г. са открити нови 800 огнища. В крайморските общини Шабла и Каварна вече са унищожени 80-90% от домашните прасета в т.нар. задни дворове.