Не се очаква увеличение на цените на хранителните продукти заради поскъпването на тока, заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов пред бТВ.
 
 
"Анализът на цените е в цялата верига. Има стабилизация – най-вече в животновъдството. Електричеството не е водещо в себестойността. Драстично увеличение не следва да се получава“, коментира той.
 
По думите му в селскостопанското производство се получават много субсидии и затова повишение на цените там не трябва да има. По-сложно е положението в преработвателните предприятия.
 
 
 
„Не съм запознат със заплахите за протести“, каза министърът във връзка с предупрежденията от синдикатите и работодателските организации, че поскъпването на тока за фирмите от февруари може да извади хората на улицата. Според него коментарите по темата сега били стандартни, като при всяко поскъпване на електричеството.
 
Двоен стандарт при храните има, темата ще продължи и през тази година, каза още министър Порожанов. Необходимо е Европейската комисия да одобри единна методология, по която да се правят проверките за качеството на храните.
 
В Брюксел обаче няма категорично мнение за изработването на общностно законодателство по въпроса.
 
По думите на министъра основната тема в аграрния сектор по време на българското европредседателство ще бъде бъдещето на Общата селскостопанска политика (ОСП).