"Ден година храни!”. Това изричаха доскоро добруджанци по време на жътва. Три думи, които събираха в себе си усилията на 9-месечното отглеждане на семето, приютено в земята. През тази година обаче черноземът не роди, природата не позволи той да даде от скритото си плодородие.

На дневен ред в Добруджа: Есенна сеитба

Сега на дневен ред е сеитбата на новата реколта. Залагането на семето е свещен момент. С него залагаш бъдеще. Даваш от себе си, влагаш усилия, мечти, планове, надежди… 

Обичайните срокове за сеитба на пшеница от новата реколта вече вървят. До преди година-две земеделските стопани започваха около 25 септември, за да приключат до 25 октомври. Така в рамките на месец те успяваха да засеят определените за зърнено-житни култури около 40-45 % от площите в стопанствата си. 

Все още кампанията не е започнала. Сушата, налегнала Добруджа и целия Североизток, не позволява да се извършат качествени обработки на почвата и да се влезе със сеялките.

Месеци наред дъжд нямаше, а горещото слънце изпепеляваше както земята, така и надеждите за добра реколта. Последните валежи с икономическо значение в Добричка област са паднали през юни.

„Обработките са трудни. Буците са спечени и големи. Налага се да правим 2-3 дискования. Надяваме се на дъжд, който да спомогне за по-добрата обработка на земята”, коментират стопаните от крайморските общини Шабла, Каварна и Балчик, които пострадаха най-силно от сушата, горещините и суховеите през това лято. 
Машините са готови, семената - макар и трудно, осигурени, чака се „решението” на природата. 

Учените от Добруджанския земеделски институт край Ген.Тошево също съветват да се изместят сроковете за сеитба и тя да започне най-рано след седмица.

Меките зими през последните 5 години промениха условията за отглеждане на пшеница. Природата обърна и обърка сезоните - зимните месеци станаха по-топли от пролетните. Това не само че не спира вегетацията на пшеницата, но и допълнително я стресира.

От друга страна, изчакването със сроковете може да се обърне срещу земеделците. Ако случайно ноември се окаже студен, това ще повлияе отрицателно върху току-що покълналата култура. Дали ще се справят самите растения, от решаващо значение е типът селекция.

Отглеждането на пшеница вече е различно, категорични са учените. Изискват се познания за самия сорт и съобразяване със специфичните му характеристики. Обичайно в Добричка област се сеят около 1 млн.200 хил. – 1 млн.300 хил. дка с жито. Променените условия изискват нови решения, но и дават нови надежди – за по-добра нова реколта от пшеница, която след 9 месеца да възнагради положените усилия.