Схемата за държавна помощ „Помощ за инвестиции за изграждане на минимандри“ ще бъде отворена на 18 март, съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов по време на днешния блиц контрол в Комисията по земеделието и храните към Народното събрание.
 
Схемата е нотифицирана от Европейската комисия. С решение на Управителния съвет е одобрен бюджетът за подпомагане за тази година. Той е в размер на 1,5 млн. лв. Държавата ще подпомага 50% от инвестицията, но не повече от 60 хил. лв. Изчисленията на ресорното министерство показват, че вероятните инвестиции ще достигат 100–120 хил. лв.  
 
Указанията за отварянето на схемата са одобрени преди две седмици. До края на седмицата Държавен фонд „Земеделие“ ще качи на своята интернет страница изискуемите документи, които никак не са сложни, допълни Румен Порожанов. 
 
Земеделският министър уточни, че след началото на приема на 18 март, той ще остане отворен през цялото време. Животновъдите разполагат с достатъчно време да си подготвят проекта, да го внесат за разглеждане и да чакат одобрение за финансиране.