Полското министерство на земеделието твърди, че ситуацията с африканската чума по свинете (АЧС) е под контрол. С тази оценка не са съгласни всички, но властите въпреки това подадоха искане в Европейската комисия за сваляне на карантината в някои региони, пише greenfront.su.

БАБХ обсъжда със свиневъди нови мерки срещу чумата

В момента в Полша са установени 213 огнища на вируса при домашните свине. Последният случай бе потвърден преди над месец във Люблинско воеводство.

Министерството привежда данни за това, че в много региони огнища на заразата не са открити повече от година. Това дава основание на полската власт да се обърне към Брюксел с искане за махане на ограниченията в 60 комуни.

Министърът на земеделието Ян Кшиштоф Ардановски обеща, че ако Европейската комисия се произнесе положително, то в зоните с ограничения ще бъдат взети мерки за попълване на фермите със свине. Според него на териториите, които по-рано са пострадали от болестта, трябва да се възстанови свиневъдството.

Някои експерти се изказват негативно по отношение на тези стъпки на властите. Те предупреждават Ардановски, че все още ситуацията с африканската чума по свинете е опасна. Налице са проблеми с недофинансиране на ветеринарната инспекция в страната.

Освен това, въпреки паузата от септември при разпространението на вируса сред домашните свине, дивите глигани продължават редовно да се заразяват. За изминалите два месеца са установени 223 случая. Общият брой на огнищата е достигнал почти 300.